Restoran Casablanca, Ulica grada Vukovara 271, Zagreb 10 00001/6040-390 i 099/6200-200

Doček nove godine 2024 u Zagrebu, Restoran Casablanca

 

sl_6

Doček nove godine 2024 u Zagrebu
Restoran Casablanca

Tel: 01/6040-390 Mob: 099/6200-200

Rezervirajte svoje mjesto!

KLIKNI OVDJE ZA PREUZIMANJE PONUDE


Nadamo se da ćemo našom ponudom uveličati Vašu proslavu Nove godine.
Na Vama je da okupite drage prijatelje i uživate. Sve ostalo prepustite nama.

 

RESTORAN CASABLANCA
Informacije i rezervacije

Tel: 01/6040-390 Mob: 099/6200-200


Doček nove godine 2024 u Zagrebu Restoran Casablanca!

Nova godina - Zašto slavimo novu godinu?


U većini zemalja svijeta Nova je godina prihvaćena s prijelaza zadnjeg dana prosinca na prvi dan siječnja, te se ujedno tako i slavi. Silvestrovo, odnosno stara godina je naziv za zadnji dan u godini, a svoje ime je dobila po papi Sv. Silvestru.


No kroz povijest nije bilo uvijek tako. Zašto su ljudi uopće počeli slaviti novu godinu i tu tradiciju održali do danas? Vjerujemo kako nova godina za većinu nas predstavlja novu nadu. Postavlja nam ciljeve, odluke … Ostavlja loša iskustva iza nas, a donosi nove izazove koji nam tek slijede.


U povijesti su drevni Mezopotamci svoju novu godinu slavili za vrijeme proljetnog ekvinocija koji je sredinom ožujka. Stari Grci su svoju novu godinu slavili oko zimskog solsticija 20 prosinca, dok je Egipćanima nova godina počela u jesenskom ekvinociju.


Prvi doček Nove godine na 1. siječnja dogodio se 153. pr. Kr. Zapravo, siječanj u kalendaru uopće nije postojao do oko 700. god. pr. Kr. kada ga je drugi rimski kralj Numa Pompilije uvrstio u kalendar. Rimski kalendar prvotno je imao samo 10 mjeseci, a 1. ožujak je bio dan s kojom je započela nova kalendarska godina. Tek 46. godine pr. Kr Julije Cezar predlaže da 1. siječanj postane prvi dan u godini. Naime siječanj je dobio ime po rimskom bogu Janusu.


Čak ni Julije Cezat nije mogao standardizirati taj dan koji se godinama pomicao naprijed nazad, sve dok Papa Gregorij XIII nije implementirao gregorijanski kalendar 1582. godine. Gregorijanski kalendar je bio pokušaj da kalendar prestane lutati s obzirom na godišnja doba, budući da je Julijanski kalendar imao nekoliko dodatnih godina.


Danas je 1. siječanj gotovo sveopće priznat kao početak nove godine, no različite religije također slave novu godinu u različitim vremenima. Na primjer, hebrejski kalendar je lunarni, a njen novogodišnji festival, Roš Hašana, tipično se slavi od rujna do listopada. Islamski kalendar je također lunarni, a vrijeme nove godine može se znatno razlikovati. Primjerice, 2008. godine Islamska nova godina obilježena je 29. prosinca, a 2017. godine obilježit će se 22. rujna. Kineski kalendar je također lunarni, no kineska Nova godina pada između 21. siječnja i 20. veljače.


Države kao što su Afganistan, Etiopija, Iran, Nepal i Saudijska Arabija oslanjaju se na svoje kalendarske konvencije, te prema tome slave novu godinu.


Nova godina obilježava se u znaku spektakularnog vatrometa, pregršt želja, čestitki, muzike, hrane i pića. Proslavite i Vi s nama novu 2023. godinu u restoranu Casablanca u Zagrebu. Nova 2023 godina uz atmosferu u kojoj će svaki gost pronaći svoje veselje.


Ako imate pitanja ili želite rezervirati termin,
pošaljite nam upit!

  Vaše ime*

  Vaš Email*

  Vaš telefon*

  Vaša Poruka*

  Na sve upite odgovaramo radnim danom u roku 24h do 48h, ako niste zaprimili mail molimo vas da provjerite neželjenu poštu tj. spam mapu na Gmail-u i sl.

  Share This